Henry ”Garvis” Carlsson, född i Falköping 1917-10-29 och avliden 1999-05-28 i Solna.

”Garvis” spelade i Falköpings AIK då föreningen fortfarande hade namnet Falköpings GIS.

Smeknamnet Garvis fick han efter efter en lagkamrat, Eugen Karlsson i Falköping, vars pappa var garvare. Henry kallades Garvis även av lagkamrater och i familjen.
Hans moderklubb var kvartersklubben IK Göta

192 allsvenska matcher för AIK, 97 allsvenska mål 1939-48.

Allsvensk debut 1939-09-03 i matchen AIK-Sandvikens IF, 3-3, då han också gjorde sina första allsvenska mål som innebar AIK-ledning 2-1 i 25:e minuten. ”Garvis” gjorde även AIK:s ledningsmål 3-2, båda målen i första halvlek.

Under åren 1941-49 spelade han , oftast vänsterinner, i landslaget 26 matcher och gjorde 17 mål.

Han var också med i den märkliga matchen AIK-Charlton Athletics  den 7 juni 1946. Slutresultat 7-7 sedan Charlton haft ledningen med 7-1 lång in i andra halvlek.

Han var med i det landslag som vann guld i OS i London 1948.

Som proffs blev han spansk ligamästare i Atlético Madrid 1950 och 1951.